luni, 17 decembrie 2012

Diós, mákos beigli


 Hozzávalók

Tésztához:
60 dkg liszt
25 dkg + egy csipetnyi margarin
6 dkg porcukor
2 dkg élesztő
 
1 dl tej
csipet só
3 tojássárgája

Kenni:
1 tojás + 1 tojásfehérje

Töltelék:

Mákos:
25 dkg darált mák
15 dkg porcukor
tetszés szerint mazsola
1 vaníliás cukor
kevés forró tej

Diós:
25 dkg dió
3 csomag vaníliás cukor
mazsola
rum
ízlés szerint 5-10 dkg porcukor
Elkészítés
1. Az élesztőt belemorzsoljuk egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejbe, majd letakarva felfuttatjuk.
 2. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a közepébe csináljunk egy kis mélyedést, amibe beleöntjük a felfuttatott élesztő. A tojások sárgájával, a cukorral és a pici sóval sima tésztává gyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, kb. tíz percig pihentetjük.
 3. Elkészítjük a töltelékeket, nagyon kevés tejet adunk hozzá, csak annyit, hogy morzsalékos legyen a töltelék.
 4. A cipókat késfok vastagságú téglalapokká nyújtjuk, és megtöltjük a töltelékkel. Feltekerve 4 kis rudat formálunk, 2-2 diós és mákos beiglit készítünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.  Megkenjük a felvert tojással és langyos helyen egy órát kelesztjük. Utána tojásfehérjével kenjük át, egy negyed órára hideg helyre tesszük, hogy a tészta lehűljön, ettől lesz a színe márványos. Villával vagy fogpiszkálóval több helyen megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel.
 5. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit melegebb lángon 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk!
Tipp: a bejgli széleinek kirepedését megelőzhetjük, ha a tölteléket alaposan a kinyújtott tésztához nyomkodjuk, és a tészta széleit minden oldalán a töltelékre hajtjuk, mielőtt jó szorosan feltekernénk.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu