marți, 25 decembrie 2012

Vanílai szelet

Tészta hozzávalói 22 x 32 cm-es tepsihez:


5 db tojás
15 dkg liszt
10 dkg darált dió
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 ek forró víz
1/2 cs sütőpor


A keverőtálba tegyük bele az egész tojásokat, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra.(legalább háromszorosára habosodjon fel)
Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk bele a forró vizet, majd keverjük még  1-2 percig.A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk rá a cukros-tojásos habra. Ezután kanalazzuk rá a darált diót is.Végül fakanállal, óvatosan keverjük össze a masszát.A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el.Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük készre. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, majd kenjük meg a krémmel.


Krém hozzávalói:

4 dl tej
3 púpozott ek liszt
20 dkg porcukor
3 cs vaníliás cukor
20 dkg margarin

tetejére csokoládéforgács

A lisztet és egy csomag vaníliás cukrot keverjük simára egy kevés tejjel. A maradék tejet melegítsük fel, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a lisztes keveréket. Ezután pár perc alatt főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen.A margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt, lisztes masszát. (addig keverjük, hogy jó habos krémet kapjunk).A teljesen kihűlt tészta tetejére egyenletesen kenjük rá a vaníliás krémet, majd ízlés szerint szórjuk meg csokoládéforgáccsal ( v. öntsük le olvasztott csokoládéval).
Ezután hűvös helyen hagyjuk pár órát állni, hogy a krém teljesen megdermedjen és szépen feltudjuk szeletelni.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu